piątek, 8 czerwca 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami



Składniki na ciasto ( 10 naleśników na patelni o śr. 28 cm) :
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
½ szklanki wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia

Składniki na farsz :
½ kg kapusty kiszonej
15 średniej wielkości pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, cukier
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty
olej

Składniki na panierkę :
1 ½ szklanki bułki tartej
2 jajka

Sposób przygotowania :
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie usmażyć naleśniki. Kapustę kiszoną zalać wodą (tak, żeby ją przykryła), dodać 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 3 ziarna pieprzu. Następnie gotować aż będzie miękka (ok.1g 15 min). Pod koniec gotowania kapustę doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, poszatkować i zeszklić na patelni. Następnie dodać do niej pieczarki, mocno doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć około 15 minut. Ugotowaną kapustę i usmażone pieczarki odsączyć z wody i połączyć. Gotowy farsz nakładać na naleśniki (ok. 2 łyżki na naleśnik )i zawijać. Tak przygotowane krokiety maczać w rozmąconym jajku, później obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym. 

5 komentarzy:

  1. Dawno robiłam krokiety, przydałoby się je zrobić, żeby nie zapomnieć jak są dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie robię ich zbyt często, są dość czasochłonne niestety...za to po dłuższej przerwie smakują jeszcze lepiej! ;)

      Usuń
  2. Cześć, przymierzam się do krokietów właśnie, myślę jednak żeby zastąpić część kiszonej kapustą zwykłą (nie lubię kwaśnego smaku na ciepło). Dam znać, jak wszystko wyszło - naleśniki to pestka, tylko to nadzienie to będzie większa sprawa:). Oczywiście, będę korzystać z twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krokiety wyszły pyszne! Ale w kuchni więcej niż pół dnia bo zrobiłam ok. 30 naleśników... Farsz palce lizać:). Wkrótce fotorelacja na moim blogu. Dzięki:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) Oj tak, krokiety są dość czasochłonne, ale dla tego fantastycznego smaku czasami warto postać dłużej w kuchni :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)