środa, 13 czerwca 2012

Leczo




Składniki :
3 kiełbasy śląskie
5 pomidorów
300 ml gęstego soku pomidorowego
250 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szczypty pieprzu cayenne
sól, pieprz czarny
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Kiełbasę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), następnie przełożyć do garnka. Pieczarki umyć, pokroić w grubsze plastry, cebulę pokroić w piórka i razem z pieczarkami podsmażyć doprawiając solą i pieprzem, po czym dodać do kiełbasy. Pomidory obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, który wstawiamy na mały ogień. Paprykę piec w temperaturze 200 stopni aż skórka sczernieje (najlepiej z włączona górną grzałką), wystudzić, obrać, pokroić w grubsze paski i dodać do całości kiedy pomidory się rozpadną. Następnie wlać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem czarnym oraz cayenne, wyciśniętym czosnkiem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Podawać z kromką chleba.

1 komentarz:

  1. Prosto i smacznie, nic tylko brać się do przygotowywania :) Moja wersja nieco jest inna - http://leczo.net.pl ale też myślę smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)