piątek, 29 czerwca 2012

Zapiekanka chłopska



Składniki :
6 średnich ziemniaków
150 g boczku w plastrach
2 cebule
natka pietruszki
1 śmietana 18%
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść startego sera żółtego
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju oprószając solą i pieprzem. Następnie przełożyć cebulę na talerz i odstawić. Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki i smażyć oprószając pieprzem (bez dodatku tłuszczu) aż wytopi się z nich cały tłuszczyk i będą chrupiące. Przygotować sos : śmietanę wlać do miski, wbić do niej jajko, dodać wyciśnięty czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 2 warstwy ziemniaków, lekko je posolić i polać 5 łyżkami sosu, następnie ułożyć warstwę cebuli, na nią warstwę boczku i dwie warstwy ziemniaków. Całość polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem (formę zakryć folią aluminiową) około 25 minut (na ostatnie 10 minut ściągnąć folię) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)