poniedziałek, 18 czerwca 2012

Zupa jarzynowa




Składniki :
3,5 l wody
1 udo z kurczaka lub 2-3 skrzydełka
1 por
1 pietruszka (korzeń)
1 seler
4 marchewki
6 ziemniaków
1 kalafior
1 brokuł
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania :
Mięso zalać wodą (3,5 l), dodać 1 łyżkę soli, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowinę. Po około 30 minutach (szumowina powinna już przestać się zbierać) wrzucić do gotującego się mięsa umyte i obrane warzywa – por, pietruszkę, seler, marchew. Dodać 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Całość gotować około 50-60 minut na małym ogniu. W tym czasie przygotować resztę warzyw - kalafior i brokuł umyć i pokroić w różyczki, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiedy rosół jest już gotowy należy wyciągnąć z niego mięso i warzywa, marchew pokroić w półksiężyce, mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. Następnie do gotującego się rosołu wrzucić kalafior, po około 5 minutach – brokuł i ziemniaki. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie – dodać marchew i mięso. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)