wtorek, 10 lipca 2012

Marmurkowa babka piaskowa







Składniki (keksówka 30x10):
250 g margaryny do pieczenia
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gorzkiego kakao


Sposób przygotowania :
Margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie przemieszać łyżką, żeby suche składniki się połączyły. Do drugiej miski wbić jaja i wsypać cukier zwykły i waniliowy, miksować na jednolitą, puszystą masę (około 4 minut na wysokich obrotach), następnie w dalszym ciągu miksując  powoli wlewać ostygniętą margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową), miksować razem około minutki, po czym zmniejszyć obroty na pierwszy stopień i stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Miksować na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Do małej miseczki przełożyć 4 łyżki ciasta i wymieszać z 2 łyżeczkami kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać 1/3 jasnego ciasta, następnie zrobić kilka kleksów ciemnego ciasta, zrobić zygzaki widelcem na całej długości ciasta i ponownie położyć jasną masę, na nią odrobinę ciemnej, wykonać zygzaki widelcem i tak do skończenia ciasta. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast. Jest delikatne, wysmienite do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tą babkę na wielkanoc

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)