piątek, 27 lipca 2012

Cytrynowo – pietruszkowo - czosnkowy łosoś




Składniki :
2 kawałki łososia  po  125 g
8 ząbków czosnku
4 plastry cytryny
2 łyżki soku z cytryny
pietruszka
sól, pieprz, suszony czosnek

Sposób przygotowania :
Łososia oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sokiem z cytryny. Trzy ząbki czosnku obrać, pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi rybę. Na czosnek położyć plasterki cytryny, po dwa na każdy kawałek. Pietruszkę drobno pokroić, obsypać nią łososia. Do naczynia wrzucić jeszcze kilka rozgniecionych ząbków czosnku. Następnie przykryć je folią i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika rybę ponownie posypać pietruszką. Cytrynę można zjeść z rybą, wówczas plastry powinny być obrane ze skórki,  ja zazwyczaj ją ściągam, lubię kiedy ryba tylko przechodzi jej aromatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)