poniedziałek, 9 lipca 2012

Frittata z pomidorami, szynką i groszkiem




Składniki (na patelnie o średnicy 28 cm) :
6 jajek
60 ml mleka
2 średnie pomidory
6 pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
kilka plastrów ulubionej szynki
3 garście zielonego groszku
4 łyżeczki fety
sól, pieprz
odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania :
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju, oprószając solą i pieprzem. Plastry szynki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć aż się zarumieni. Pomidory umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Z patelni zetrzeć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym, następnie wrzucić pomidory, lekko je posolić (jeśli są kwaśne można dodać pół łyżeczki cukru). Do miski wbić jajka, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i pieprzu i roztrzepać widelcem lub rózgą. Wlać na patelnię kiedy rozpadną się pomidory. Następnie wsypać groszek, rozdrobniona fetę oraz umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 13-15 minut (aż jajko się zetnie). 

3 komentarze:

  1. Zawsze wydawało mi się, ze frittata to coś trudnego do zrobienia :/ a tu nie dość, że łatwe to jeszcze pyszne :D dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! :) cieszę się, że kogoś zainspirowałam! pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. o jak pyszna, u mnie byla wczoraj ale z chorizo.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)