czwartek, 5 lipca 2012

Pierogi z truskawkami




Składniki na około 50 pierogów :
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka wrzątku
25 niedużych truskawek
mały jogurt waniliowy

Sposób przygotowania :
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić je na pół i odstawić. Do dużej miski wsypać mąkę i jedną łyżeczkę soli, wymieszać, następnie stopniowo dodawać wody jedną ręką ugniatając ciasto (lub mieszając łyżką). Po dodaniu całej wody, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat i ugniatać aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować kolejno na podsypanym mąką blacie (to, które będzie rozwałkowywane jako drugie, zakryć ściereczką) i wycinać kółka szklanką (użyłam szklanki o średnicy 8 cm). Następnie nałożyć na każde kółko truskawki (1 połówkę lub 2), składać na pół i zalepiać brzegi. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia. Podawać z kleksem jogurtu waniliowego. 

5 komentarzy:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)