niedziela, 22 lipca 2012

Quesadilla ze szpinakiem (15 trójkącików)


Quesadilla…co to właściwie jest?? Brzmi bardzo egzotycznie, ale to jedno z łatwiejszych dań! Wystarczy przygotować  dowolny farsz (nie powinien być zbyt mokry ani sypki, żeby trzymał się w naleśnikach), nałożyć na tortillę, posypać ulubionym serem, przykryć drugą tortilla i zapiec! Można użyć gotowych kupnych naleśników. Jeśli ktoś chce zrobić samemu, poniżej podaję przepis.


Składniki na tortillę (5 naleśników):
400 g mąki (ja daję pół na pół pszenną i razową)
ok. 200 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
½ łyżeczki soli

Składniki na farsz :
400 – 500 g świeżego szpinaku
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
ulubiony ser, który dobrze się roztapia
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania naleśników:
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać olej, powoli wlewać wodę równocześnie wyrabiając ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą i ciasto jest dość miękkie przestajemy wlewać wodę, podsypujemy stolnicę lub blat mąką, przekładamy tam ciasto i wyrabiamy aż otrzymamy jednolitą masę. Z wyrobionego ciasta formujemy dość gruby wałek i dzielimy go na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na mocno podsypanym mąką blacie i wykrawamy kółka (można przyłożyć miskę o średnicy identycznej lub zbliżonej do średnicy patelni, na której będziemy smażyć naleśniki, mi z tej ilości ciasta wyszło 5 naleśników o średnicy 28 cm, ostatni powstał ze zlepków, które zostały). Naleśniki układamy na talerzu, żeby się nie posklejały najlepiej przekładać je listkiem ręcznika papierowego. Smażymy je z dwóch stron na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Na mocno rozgrzanej patelni naleśniki smażą się bardzo szybko, trzeba pilnować, żeby ich nie przypalić, wystarczy dosłownie po 30 sekund smażenia na każdą ze stron.

Moja rada : naleśniki powinny być cienkie i wkładane na mocno rozgrzaną patelnię. Jeśli położymy naleśnik na nierozgrzaną albo słabo rozgrzaną patelnie, będzie on robił się dłużej co spowoduje, że bardzo się wysuszy i nie będzie elastyczny, będzie się kruszył.

Przygotowanie farszu :
Liście szpinaku umyć, większe i grubsze łodyżki oderwać, szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Smażyć około 3-4 minut.
Farsz nałożyć na tortillę, posypać startym lub rozdrobnionym serem, przykryć naleśnikiem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika rozkroić i zajadać ze smakiem!






4 komentarze:

  1. świetny pomysł, właśnie upiekłam kukurydziane tortille z siemieniem lnianym, ten szpinak chyba pokrzyżował mi plany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zdjęcie, została mi jeszcze tortilla po tygodniu meksykańskim w lidlu i na pewno zrobię ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę smacznego! ;)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)