piątek, 17 sierpnia 2012

Moja ulubiona zupa...


Na blogu leniwie…wakacyjnie…pogoda za oknem niestety bardziej jesienna…dlatego dziś przepis na rozgrzewający, pyszny krupnik. Smacznego kochani! :)



Składniki :
3,5 l wody
1 udo z kurczaka lub 2-3 skrzydełka
1 por
1 pietruszka (korzeń)
1 seler
4 marchewki
6 ziemniaków
½  szklanki kaszy jęczmiennej grubej
sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Sposób przygotowania :
Mięso zalać wodą (3,5 l), dodać 1 łyżkę soli, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowinę. Po około 30 minutach (szumowina powinna już przestać się zbierać) wrzucić do gotującego się mięsa umyte i obrane warzywa – por, pietruszkę, seler, marchew. Dodać 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Całość gotować około 50-60 minut na małym ogniu. Po tym czasie, należy wyjąć mięso i warzywa z przygotowanego wywaru, dodać opłukaną wcześniej kaszę i gotować na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 5-6 minutach (ziemniaki powinny być już miękkie) dodajemy pokrojoną w półksiężyce marchew (tę, którą wyjęliśmy z wywaru) oraz 2 garście majeranku. Wówczas należy doprowadzić zupę do zagotowania i zdjąć z palnika. Pod koniec gotowania możemy doprawić zupę do smaku odrobiną soli i pieprzu oraz dodać mięso, na którym przygotowaliśmy wywar (ja oddzielam je od kości i dzielę na mniejsze kawałki). Jeżeli kasza nie będzie idealnie miękka, należy zostawić zupę pod przykryciem na kilka-kilkanaście minut. 


10 komentarzy:

  1. Nie przepadam za zupami, ale krupnik bardzo lubię :) Zwłaszcza z dużą ilością warzyw i gotowany na kurczaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ostatnio z uwagi na aurę naszła mnie ochota na zupkę- zainspirowałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę zupę. Mamina, najlepsza. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krupnik :-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krupnik, zwłaszcza taki który gotuje moja Babcia, bo zawsze jest w nim mnóstwo marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam zle wspomnienia z krupnikiem z dziecinstwa i do tej pory go nie robie:p

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię krupnik, szczególnie ten maminy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm kocham krupnik i bardzo często gotuję, bardzo fajny blog i przepisy. Pozdrawiam http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)