piątek, 28 września 2012

Coś dla wielbicieli śledzika…!


Pieczone ziemniaki ze śledziem, papryką, pomidorem i szczypiorkiem z dodatkiem śmietanowego sosu koperkowo-pietruszkowego



Składniki :
6 dużych ziemniaków
3 płaty śledzia
½ czerwonej papryki
1 pomidor
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 mała śmietana 18%
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Ziemniaki zawijam w folię aluminiową i piekę około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Śmietanę wlewam do miski, dodaję pietruszkę i koperek, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam na bok. Paprykę, pomidora i śledzie kroję w kostkę i wrzucam do jednej miski. Pomidora dodatkowo odsączam z wody. Dorzucam szczypiorek, mieszam. Upieczone ziemniaki odwijam z folii, przekrawam, następnie nakładam do nich farsz. Całość polewam sosem. 


4 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo ciekawie, bo lubię śledzika, pieczone ziemniaki i sosik :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko w tym ziemniaczku! mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, świetnie połączenie wygląda super.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)