sobota, 22 września 2012

Domowa pizza z pieczarkami, cebulą, papryką, oliwkami i serem mozzarella


Palce lizać! Uwielbiam domową pizzę, nie ma lepszej...! Z podanych składników zrobiłam 1 dużą pizzę (wielkość blachy z piekarnika), na bardzo cienkim cieście.






Składniki na ciasto :
250 g mąki     
7 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
130 ml letniej wody

Składniki na sos :
1 mały koncentrat pomidorowy (ok. 140 g)
6-8 łyżek wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ½ łyżeczki czosnku
1 łyżeczka bazylii
3 łyżeczki oregano
szczypta soli i cukru

Składniki na pizzę :
200 g pieczarek
½ czerwonej papryki
½ cebuli
15 zielonych oliwek
1 ½ kuli mozzarelli
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Mąkę, drożdże, cukier, sól i oliwę umieszczam w misce, powoli dolewając wodę wyrabiam ciasto. Kiedy wleję całą wodę przekładam ciasto na podsypany niewielką ilością mąki blat i ugniatam je. Staram się nie podsypywać ciasta mąką, żeby nie było zbyt suche, zamiast tego w trakcie ugniatania smaruję ręce kilkoma kroplami oliwy. Wyrabiam ciasto około 10-12 minut, następnie przekładam je do miski, zakrywam ręcznikiem i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nastawiam piekarnik na 50 stopni, kiedy się nagrzeje wyłączam go i wkładam tam miskę z ciastem). W tym czasie przygotowuję sos i składniki do położenia na pizzę. Składniki na sos umieszczam w misce, łączę ze sobą i odstawiam na bok. Pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki i mozzarellę kroję w drobne plastry. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowuję je na podsypanym mąką blacie, po czym przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smaruję pizzę sosem, układam na niej wszystkie pieczarki, oprószam je solą i pieprzem, następnie nakładam po 1/3 ze wszystkich składników, cały ser i resztę składników. Pizzę piekę około 15 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.


6 komentarzy:

  1. Absolutnie przegenialna pizza! Idealnie włoska :) Podoba mi się. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Idealnie włoska to najlepszy komplement dla mojej pizzy :)) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Apetycznie wygląda, choć wybrałabym wersję bez oliwek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na cienkim ciescie najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pizzę, i to cienkie ciasto mmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu ktoś nie smaży cebuli, bo już zwątpiłam, że tak można...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)