wtorek, 25 września 2012

Jesień na talerzu...


Racuchy z jabłkami i rodzynkami

Dzisiaj przepis na coś słodkiego...aromatycznego...powstałego z połączenia jabłek, rodzynek i cynamonu. Idealne na chłodne, jesienne popołudnie...





Składniki :
450 ml mleka
220 g mąki pszennej
180 g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody
szczypta soli
3 kwaśne jabłka
6 łyżek rodzynek
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Mąkę, cukier, cynamon, sodę i sól łączę razem w misce, do mleka dodaję jajka i połączone suche składniki. Miksuję na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaję obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka oraz rodzynki. Smażę do uzyskania złocistego koloru. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. ooo, smak dzieciństwa, smak jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. racuszki... jak dla mnie smakują najlepiej właśnie jesienią

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)