wtorek, 18 września 2012

Krem brokułowy z grzankami



Składniki :

3-3,5 l wody
2 skrzydełka z kurczaka
1 korzeń pietruszki
1 por
1 seler
3 marchewki
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego, ziarnistego pieprzu
3 listki laurowe
sól, pieprz
3 brokuły
3 średnie ziemniaki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Na grzanki :
1 średnia bagietka
½ czerwonej papryki
garść startego, żółtego sera

Sposób przygotowania :
Skrzydełka z kurczaka zalewam wodą (3-3,5 l), wsypuję 1 łyżkę soli, gotuję około 20 minut, zbierając szumowinę. Następnie do garnka wrzucam umyte i obrane warzywa : pietruszkę, seler, por i marchew oraz dodaję przyprawy : ziele angielskie, pieprz czarny, ziarnisty i listki laurowe. Wywar gotuję około 40-50 minut (aż warzywa będą miękkie) na małym ogniu. Po tym czasie wyciągam wszystko z wywaru, zagotowuję go i dodaję umyte i pokrojone na mniejsze części brokuły. Po 15 minutach dorzucam obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuję około 15 minut. W tym czasie obieram czosnek, kroję w plastry, wrzucam go na rozgrzaną oliwę. Podsmażam około 2 minut i dodaję razem z oliwą do zupy. Po zdjęciu zupy z ognia ucieram warzywa blenderem. Doprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzu. Mięso z wywaru oddzielam od kości, rozdrabniam i dodaję do zupy. Przygotowanie grzanek : bagietkę kroję na małe kromki, rozkładam na blaszce, wkładam na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu posypuję startym serem i odrobiną czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Gotowe! 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam krem brokułowy, pychota ;) a ten prezentuje się świetnie. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Milena zrobiła go jeszcze lepiej niż wygląda na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  3. przed chwilą zrobiłam, pyszne ; 3

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)