niedziela, 23 września 2012

Polędwiczka wieprzowa w kurkach w śmietanie



Składniki :
1 polędwica wieprzowa
olej do smażenia

Marynata :
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos :
200 g kurek
½ cebuli
3 ząbki czosnku
300 g śmietany 18%
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia :
Rozpoczynam od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki (czosnek obieram i kroję w plastry) umieszczam w moździerzu i ucieram. Następnie nacieram nią polędwicę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągam polędwicę i smażę na średnim ogniu około 8 minut z każdej strony. Przygotowuję sos : kurki oczyszczam, większe kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję kurki, lekko oprószam je solą i pieprzem, smażę około 10 minut. Następnie zmniejszam ogień i wrzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Stopniowo dodaję śmietanę. Następnie wyciskam czosnek i dokładnie wszystko łączę. Podsmażoną polędwicę wkładam do sosu i duszę około 20-25 minut. Przed podaniem posypuję pietruszką.    


9 komentarzy:

  1. to wygląda obłędnie ! pychotaaa

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, cóż za połączenie wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z kurkami to już zajadam

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja coś wspaniałego

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyndze do sklepu i pichce!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajny przepis, lubie mięso z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)