środa, 31 października 2012

Aromatyczny barszcz czerwony z pieczonych buraków


Uwielbiam gotować barszcz, w całym domu roznosi się wówczas cudowny aromat buraków i grzybów…zapach świąt…u mnie za oknem już śnieg, święta coraz bliżej…


Składniki (4 porcje) :
2 kg buraków
1 seler korzenny
1 cebula
3 borowiki
3-4 listki laurowe
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia :
Buraki myję i osuszam. Następnie ucinam im korzonki i zawijam każdego osobno w folię aluminiową. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 60-90 minut. Po tym czasie wyciągam blaszkę i czekam aż buraki ostygną. Wówczas wszystkie obieram (najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach, żeby nie ubrudzić rąk) i ścieram na tarce na dużych oczkach, całość umieszczam w większym garnku. Dodaję do buraków obrany seler i cebulę oraz borowiki i listki laurowe. Zalewam całość zimną wodą (ok. 2,5 l), tak aby przykryła wszystkie warzywa. Wstawiam na mały ogień, po około godzinie barszcz zaczyna się delikatnie gotować (powinien tylko lekko bulgotać), wówczas dodaję do niego ocet oraz doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Dorzucam też dwa obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Pozostawiam barszcz na ogniu, aby lekko bulgotał jeszcze przez 20-25 minut, po czym odstawiam go na bok, przykrywam pokrywką i pozostawiam na 1-2 godziny, żeby naciągnął. Po tym czasie odsączam barszcz, ponownie próbuję, w razie potrzeby dodaję odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.  


2 komentarze:

  1. Zgadzam się z pieczonych buraków jest najlepszy kolor barszczu co do koloru jak będzie dobrze zakwaszony osłodzony i nie za dużo grzybów to na pewno nie straci koloru przy gotowaniu.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)