sobota, 13 października 2012

Domowe, kruche ciasteczka z czekoladą, orzechami i rodzynkami


Muszę nieskromnie przyznać, że są to najlepsze ciastka jakie jadłam. Sklepowe się chowają! Są szybkie w przygotowaniu, można je przechowywać w pudełku przez kilka - kilkanaście dni i przede wszystkim idealnie pasują do popołudniowej herbaty :)


Składniki (na 20 szt.):
300 g mąki (150 g mąki pszennej + 150 g mąki pełnoziarnistej)
70 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
tabliczka gorzkiej czekolady (ok.100 g)
7 orzechów włoskich
2 garście rodzynek

Sposób przyrządzenia :
Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszam składniki. Następnie dodaję pokrojone masło i wyrabiam ciasto. Kiedy jest już na pół gotowe, zaczyna się powoli składać w jedną całość – wówczas dorzucam pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę oraz całe rodzynki. Kończę wyrabiać ciasto, blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formułuję kuleczki, które spłaszczam delikatnie dłonią i układam na blaszce. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


2 komentarze:

  1. Ciasteczka przepyszne, wyborne, niebo w gębie!!! Dziękuję za cudowny przepis, pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)