wtorek, 16 października 2012

Makaronowa zapiekanka z wędzoną makrelą w sosie chrzanowym


Ciekawy pomysł na urozmaicenie naszego zapiekankowego menu. Danie delikatne w smaku i bardzo sycące. Połączenie makreli, chrzanu i koperku uważam za wyjątkowo udane i polecam do wypróbowania :)



Składniki :
250 g makaronu kokardki
1 wędzona makrela
pęczek koperku

Składniki na sos :
250 ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania :
Oddzielam mięso ryby od ości, rozdrabniam je i umieszczam w dużej misce. Makaron gotuję według info z opakowania, ugotowany umieszczam w misce i mieszam z makrelą. W garnku przygotowuję sos : wlewam mleko, dorzucam 3 łyżki masła i 3 łyżki mąki, ciągle mieszając podgrzewam na małym ogniu. Kiedy masło i mąka się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodaję do niego chrzan, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Łączę dokładnie łyżką, zdejmuję z ognia. Polewam 5 łyżkami sosu makaron z makrelą, mieszam, następnie umieszczam w naczyniu żaroodpornym i polewam resztą sosu. Naczynie przykrywam folią aluminiową i zapiekam w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypuję zapiekankę posiekanym koperkiem. 

3 komentarze:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)