niedziela, 7 października 2012

Meksyk na talerzu...


Chili con carne


Składniki (4 porcje):
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
500 g wołowego mięsa mielonego
5 pomidorów
1 papryka czerwona
380 g czerwonej fasoli w zalewie
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
2 łyżki oleju
400 g ryżu

Sposób przygotowania :

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać obrany i pokrojony czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Po 2 minutach na patelnie wrzucić mięso, oprószyć je solą, pieprzem i kuminem. Kiedy mięso się podsmaży (ok. 10-15 minut na małym ogniu), przełożyć je do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, gotować pod przykryciem aż pomidory się rozpadną (ok. 15-20 minut), następnie dodać pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę i odsączoną fasolę. Kiedy papryka zmięknie do całości dorzucić kukurydzę, po 2 minutach ściągnąć z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem.


3 komentarze:

  1. Ślicznie!
    Te papryczki są takie urokliwe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) bardzo lubię takie jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chili con carne :):) a im ostrzejsze tym lepsze,. Mniami !!!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)