sobota, 10 listopada 2012

Calzone z pieczoną papryką

Calzone, czyli włoska pizza w pierogu. Kolejne proste i smaczne danie. Idealne na sobotni obiad. 





Składniki na ciasto (2 pierogi) :
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
250-300ml ciepłej wody

W tym składniki na rozczyn :
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki ciepłej wody

Składniki na sos :
1 mały koncentrat pomidorowy (ok.120 g )
8 łyżek wody
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka czosnku
½  łyżeczki cukru

Składniki na farsz :
250 g pieczarek
1 cebula
po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
dwie garście startego żółtego sera
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
W niedużej misce przygotowuję rozczyn – umieszczam w niej drożdże, cukier, mąkę i wodę, delikatnie rozgniatam drożdże łyżką i łączę wszystkie składniki mieszając. Kiedy powstanie jednolita masa odstawiam ją na bok na 10 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę i przygotowany rozczyn. Wyrabiam ciasto dolewając stopniowo wody. Kiedy uformuje się kulka, wyciągam ciasto z miski i wyrabiam na blacie (ok. 10 minut). Gotowe ciasto dzielę na dwie części i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia   (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto wyrasta, przygotowuję sos i farsz. Wszystkie składniki na sos umieszczam w misce, łączę, odkładam. Pieczarki myję i kroje w grubsze plastry, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, następnie wrzucam na rozgrzany olej i oprószam je solą i pieprzem. Smażę około 10-15 minut, przekładam do miski i odstawiam. Z papryk wydrążam gniazda nasienne, piekę je w temperaturze 200 stopni około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, czekam aż papryki przestygną, następnie obieram je ze skóry i kroję w kostkę. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam na nią ciasto i rękami formułuję okrągły placek. Połowę placka smaruję 3-4 łyżeczkami sosu (trzeba pamiętać, żeby nie smarować całego ciasta i pozostawić suche brzegi), układam na nim połowę pieczarek z cebulą, połowę papryki i posypuję garścią startego sera. Składam ciasto na pół i zawijam brzegi. W ten sam sposób przygotowuję drugiego pieroga. Piekę je w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Ja się jakoś nie mogę zebrać, żeby spróbować zrobić samemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Smakowało równie rewelacyjnie :) Musisz w końcu spróbować! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. chętnie bym schrupała na dzisiejsza kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! To zdecydowanie moje smaki. Pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany- ciasto na calzone super! Sos i farsz zrobiłam po swojemu. Było pyszne! Polecam w 100%!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! :) Cieszę się, że wyszło smaczne ;) Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)