sobota, 17 listopada 2012

Focaccia z cebulą


Kolejny włoski smakołyk podbił moje serce! Na pierwszy rzut oka focaccia przypomina pizzę. Nie jest to duża pomyłka, gdyż jest to rodzaj chlebka, który powstaje z ciasta będącego podstawą pizzy. Podaje się ją na ciepło. Można jeść ją suchą lub z różnymi dodatkami, na przykład z ziołami i oliwą lub suszonymi pomidorami i oliwkami. Dzisiaj focaccia rzymska - z cebulą i rozmarynem. Przepis z (drobnymi modyfikacjami) pochodzi z "Kuchni Włoskiej".



Składniki :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
500 g mąki              
2 łyżeczki soli
3 łyżki rozmarynu
2 białe cebule
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia :
Zaczynam od zrobienia zaczynu – w misce umieszczam drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody. Rozgniatam drożdże i łączę z pozostałymi składnikami. Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i 2 łyżki rozmarynu, łączę, następnie dodaję przygotowany zaczyn, powoli wlewam resztę wody (200 ml) i wyrabiam ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypany mąką blat i dalej wyrabiam (ok. 4-5 minut), w razie potrzeby podsypuję mąką. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie obieram cebulę, kroję ją w krążki. Czosnek obieram i kroję w plastry. Podsmażam oba składniki, oprószając lekko solą i pieprzem. Po około 7 minutach podlewam cebulę kilkoma łyżkami wody i duszę przez 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam przez 1-2 minuty, po czym rozwałkowuję, formułując je w prostokąt (ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć około 7 mm). Następnie nakładam na nie równą warstwę cebuli i oprószam ją pozostałą łyżką rozmarynu. Piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni. 

4 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentuje!
    Mogę się zaprosić...

    OdpowiedzUsuń
  2. codziennie tutaj wpadam ;) świetne przepisy !;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi miło :) Zapraszam serdecznie! :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)