wtorek, 6 listopada 2012

Jabłecznik

Tego ciasta chyba nie trzeba nikomu przedstawiać…:)




Składniki (forma 24x40):
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g zimnej margaryny do pieczenia
3 żółtka
1 całe jajko
Składniki na farsz :
15 kwaskowych jabłek
6 łyżek rodzynek
8 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo :
3 białka
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania :
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypuje na stolnicę, dodaję margarynę i siekam nożem, następnie dodaję żółtka oraz całe jajko i szybko zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części, zawijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowuję farsz. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce, na grubych oczkach, odsączam z wody. Rodzynki sparzam i dodaję do jabłek. Do całości dorzucam cukier i cynamon, dokładnie wszystko łączę. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Połową wyjętego z lodówki ciasta wykładam blachę (robię to palcami, tak jest mi wygodniej, po prostu urywam kawałki ciasta, spłaszczam i układam ściśle na dnie blachy). Na cieście układam jabłka. Białka ubijam na sztywno, powoli dodając do nich cukier, ubitą masą białkową przykrywam jabłka. Wyciągam druga połowę ciasta i układam na wierzchu. Nakłuwam ją w kilku miejscach widelcem. Ciasto piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1g10min. Jeśli w trakcie pieczenia widzę, że ciasto zarumieniło się już wystarczająco, przykrywam je folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)