sobota, 24 listopada 2012

Pieczona polędwiczka w jarzynce

Kolejna propozycja na polędwiczkę. Tak przygotowane mięso ma wspaniały posmak musztardy z lekką nutą słodyczy miodu i śliwek. Podałam je z ziemniaczanym puree i pieczarkami w śmietanie. Wszystko idealnie do siebie pasowało.





Składniki :
1 polędwiczka wieprzowa
3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
3-4 duże marchewki
1 cebula
10 suszonych śliwek
kilka łyżek oliwy
kilka łyżek wody


Sposób przyrządzenia :
Polędwiczkę solę, następnie łączę wszystkie składniki na marynatę, tj. musztardę, miód i słodką paprykę i smaruję nią mięso. Zawijam w folię spożywczą i umieszczam w lodówce na 3-4 godziny. Przed pieczeniem przygotowuję jarzynkę, cebulę obieram i kroję w piórka, obraną marchewkę ścieram na grubych oczkach, śliwki siekam. Wszystkie składniki wkładam do miski, dodaje kilka łyżek oliwy i mieszam. Następnie smaruję odrobiną oliwy naczynie żaroodporne, wkładam do niego zamarynowaną polędwiczkę, układam na niej i dookoła niej jarzynkę. Polewam kilkoma łyżkami wody. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. W trakcie pieczenia co 10 minut podlewam mięso kilkoma łyżkami wody.

2 komentarze:

  1. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://burczobrzucho.blogspot.de/
    Miłej zabawy :)))
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda to danie, pozdrawiam i zapraszam do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)