środa, 14 listopada 2012

Rozgrzewająca zupa na chłodne dni


Zupa ziemniaczano – porowa z cebulą i boczkiem
Smaczna, ciepła i rozgrzewająca zupa, to coś czego teraz nam trzeba. Dni są coraz chłodniejsze, wieczory coraz dłuższe…, a taka zupa z pewnością pomoże nam przetrwać do wiosny…


Składniki :
3 l bulionu z kurczaka
300 g boczku w plastrach
1 ½ cebuli
5-6 ziemniaków
2 duże pory
2 listki laurowe
1 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Boczek kroję na cienkie plasterki, podsmażam na patelni, delikatnie oprószając go pieprzem, kiedy tłuszczyk się wytopi, a boczek zarumieni i zrobi się chrupki, przekładam go na talerz i odstawiam na bok. Pory przekrawam na pół, dokładnie oczyszczam pod wodą i kroję w plastry. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę, odstawiam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, wrzucam na odrobinę rozgrzanego oleju, oprószam solą i pieprzem, kiedy się zeszkli dodaję do niej boczek i ziemniaki. Ponownie oprószam odrobiną soli, całość podsmażam około 3-4 minut. Bulion podgrzewam, kiedy zaczyna się gotować dodaję do niego zawartość patelni i pokrojone pory. Przyprawiam listkiem laurowym, gałką muszkatołową, odrobiną soli (nie należy przesadzać z solą, gdyż boczek jest bardzo słony) i pieprzu. Gotuję około 12-15 minut.


3 komentarze:

  1. ale proste !!!!
    Musi być smaczna :) pokażę mężowi może nabierze ochoty na taką zupkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i bardzo smaczne :) warto wypróbować, mojemu mężowi ta zupa zasmakowała (myślę, że boczek miał decydujące zdanie w tej sprawie :D hehe ;))

      Usuń
  2. Świetna zupa na tę porę roku ...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)