poniedziałek, 19 listopada 2012

Ziemniaki Hasselback


Napatrzyłam się na wszystkie blogowe Hasselbacki z cieknącą ślinką i w końcu zrobiłam swoje. Powiem szczerze, że pokochałam te ziemniaczki. Niby zwykły ziemniak, ale sposób jego podania sprawia, że smakuje jeszcze lepiej, jemy przecież także oczami! Znakomite jako samodzielna przekąską (u mnie z masełkiem czosnkowym) jak i dodatek do obiadu.





Składniki :
kilka ziemniaków
olej rzepakowy
sól
tymianek
Masełko czosnkowe :
masło
świeży czosnek
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania :
Ziemniaki dokładnie myję i osuszam. Każdemu odkrawam kawałek spodu (tak, żeby ziemniaki same stały) i robię nacięcia (kładę ziemniaki między dwie drewniane deski do krojenia - w ten sposób łatwiej jest je pokroić, nacinamy tylko do brzegów deski, jeśli ziemniak jest dość wysoki, nacięcia nie mogą być zbyt głębokie). Smaruję je olejem rzepakowym, umieszczam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypuję solą i tymiankiem. Piekę około 45 minut w temperaturze 200 stopni (na ostatnie kilka minut można włączyć  termoobieg, żeby ziemniaki ładnie się przypiekły), w razie potrzeby smaruję ziemniaki olejem również w trakcie pieczenia.


15 komentarzy:

  1. Zapisane do zrobienia :) Piękne!
    Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i komentarz:)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam je już dawno kiedy nie było mi w głowie blogowanie. NIe były jednak tak piekne jak Twoje. Wielka staranność i efekt niesamowity. Gratuluję!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaczki rewelacyjne, od dawna mam chęć je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm, na pewno wypróbuję zrobienia takich ziemniaczków

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha są :) Też je zrobiłam, zainspirowana Twoimi zdjęciami :)
    Zapraszam do mnie:
    http://kuchennehity.blogspot.com/2013/08/ziemniaki-hasselback.html
    Buziaki, Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to świetnie wygląda :) muszę niedługo zaskoczyć moich gości takim oto ziemniaczkiem! :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Podziwiam za precyzję wykonania! Kiedyś próbowałam takie zrobić, ale chyba za grubo pokroiłam i za mało posoliłam bo były kompletnie bez smaku... Gdy patrzę na Twoje ziemniaczki to czuję że spróbuję raz jeszcze bo wyglądają niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyśmienite,uwielbiam ziemniaki i wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. W nacięcia (przed pieczeniem) wkładam przemiennie cienkie kawałki sera żółtego i twardego masła. Posypuję obficie nie tylko tymiankiem, ale różnymi przyprawami. Piekę w mikrofalówce 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serem świetny pomysł! :) Ja jednak zostanę przy pieczeniu w piekarniku :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  10. Muszę je koniecznie tak upiec, Bardzo lubię ziemniaki pieczone z przyprawami w piecyku. Jem do nich najczęściej śledzie. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)