środa, 26 grudnia 2012

Dorsz zapiekany w porach z pieprzem ziołowym


Pochwała prostoty! Łatwy i szybki sposób na jedną z wigilijnych ryb. Potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą pieprzu ziołowego i porów. Przygotowana w ten sposób ryba rozpływa się w ustach.




Składniki (na 12 kokilek o śr. 11 cm) :
650 g filetów z dorsza
4 pory
50 g masła
sól
pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia :
Filety podzielić na 12 równych części, oprószyć solą z obu stron i odstawić. Pory przekroić na pół, dokładnie umyć i pokroić w plastry. Kokilki wysmarować masłem, w każdej ułożyć po 3 łyżki pokrojonych porów, posypać je 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, następnie ułożyć na nich po pół łyżeczki masła, kawałek dorsza, 1 łyżkę porów, ponownie posypać je 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i ułożyć na nich po pół łyżeczki masła. Tak przygotowane kokilki przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)