wtorek, 4 grudnia 2012

Krem warzywny z lubczykiem i grzankami


Krem z zimowych warzyw…niezwykle pożywny i rozgrzewający…Tego mi trzeba!


Składniki :
4 l wody
3 skrzydełka z kurczaka
½ dużego selera
2 pietruszki
4 marchewki
1 mały kalafior
5 średnich ziemniaków
sól
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty
suszony lubczyk i pietruszka
3 kromki chleba – najlepiej z poprzedniego dnia

Sposób przygotowania :
Do garnka wlewam zimną wodę, wrzucam do niej skrzydełka z kurczaka, wstawiam na gaz. Kiedy zaczną się gotować wsypuję 1 łyżkę soli, gotuję około 20 minut, na bieżąco zbierając szumowinę. Kiedy szumowina przestaje się zbierać, wrzucam do garnka umyte, obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa – seler, pietruszkę, pora i marchew. Dodaję 3 listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuję na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyławiam mięso oraz przyprawy. Wrzucam pokrojonego na różyczki kalafiora. Po 10 minutach od zagotowania dorzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa będą już miękkie doprawiam zupę odrobiną soli oraz 1 łyżeczką lubczyku i 1 łyżeczką pietruszki. Następnie ucieram warzywa blenderem. Mięso z wywaru oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Przygotowanie grzanek : 3 kromki chleba kroję w kostkę, rumienię na patelni. 

1 komentarz:

  1. pysznie wygląda :)) na taka pore roku jak znalazł

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)