niedziela, 30 grudnia 2012

Szybka sylwestrowa przekąska…


…do tego miseczka nachosów i gotowe!



Składniki (na 4 miseczki jak na zdjęciach):
40 pomidorków koktajlowych
1 papryczka birds eye
4 ząbki czosnku
sól
oliwa
1 mała czerwona cebula
2 łyżki listków kolendry
½ łyżeczki kminku
sok z 1 limonki

Sposób przygotowania :
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam pomidorki, papryczkę oraz ząbki czosnku. Polewam odrobiną oliwy i oprószam solą. Wstawiam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piekę około 20-30 minut (do momentu aż skórka zacznie pękać, najlepiej piec z włączonym termoobiegiem), następnie wyjmuję blachę i odstawiam. Kiedy pomidorki przestygną – obieram je i wrzucam do malaksera, dodaję obrany czosnek i papryczkę bez ogonka :) Obieram cebulę, kroję w kostkę, dodaję do reszty razem z kolendrą, kminkiem, odrobiną soli oraz sokiem z limonki. Całość blenderuję trybem pulsacyjnym do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  

8 komentarzy:

  1. prosto i smakowicie. Fajny patent na dip.

    OdpowiedzUsuń
  2. zajadalam sie dzis pysznym taco wlasnie :) swietna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zimę takie smaki są najlepsze!! Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają! ;)

      Usuń
  4. Wczoraj wpadlam przypadkiem na Twojego bloga, od razu mi sie spodobal i przejrzałam calego :)

    zapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)