sobota, 19 stycznia 2013

Domowe bułeczki z pieczarkami


Mięciutkie, delikatne, smaczne! Po prostu idealne na zimową kolację…



Składniki (5 bułek):
270 g mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
1 jajko
50 ml ciepłej wody

Na rozczyn :
13-15 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
1 ½ łyżki mąki
100 ml mleka

Nadzienie :
500 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Zaczynam od przygotowania rozczynu – w małej misce rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mąkę oraz mleko i mieszam aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Pozostawiam go na 20 minut. Po tym czasie przesiewam do dużej miski mąkę, dodaję sól, oliwę, jajko, przygotowany rozczyn i ciepłą wodę. Na początku mieszam składniki łyżką, kiedy całość zbije się w kulę, przekładam ją na podsypany mąką blat i wyrabiam aż ciasto będzie jednolite. Odkładam do dużej miski i pozostawiam pod przykryciem na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotowuję nadzienie – myję pieczarki, kroję w grubsze plastry. Cebule obieram i kroje w kostkę. Oba składniki wrzucam na rozgrzany olej, oprószam solą i pieprzem. Smażę około 6-8 minut. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, należy je podsmażać aż woda odparuję lub mocno je odsączyć po usmażeniu. Kiedy ciasto wyrośnie przekładam je na podsypany mąką blat, lekko roluję, żeby powstał kształt wałka i dzielę nożem na 5 równych części. Z każdej części formuję kulkę (można ją posypać szczyptą mąki), następnie spłaszczam i tworzę palcami placek wielkości dłoni. Na każdy nakładam około 1 ½ łyżki farszu, składam ciasto i zlepiam jak pieróg, następnie układam na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu (bułeczki należy ułoży w odstępach). Pozostawiam bułeczki jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Jem jeszcze ciepłe!  

6 komentarzy:

  1. ubóstwiam tego rodzaju wypieki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wyglądają:) na śniadanie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sama też często takie piekę, Twoje wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! i bardzo często je robię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudnej urody zdjęcia. Jak ty je tak profesjonalnie doświetlasz. No i przepisy świetne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)