niedziela, 6 stycznia 2013

Kurczak curry w porach


Niezwykle delikatny i aromatyczny! W dodatku szybki w przygotowaniu…chyba nie trzeba bardziej go rekomendować! ;)


Składniki (2 porcje):
200 g ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
sól
1 duży lub 2 mniejsze pory
1 łyżka masła
200 ml słodkiej śmietany 18%
100 ml mleczka kokosowego

Mieszanka przypraw (możemy użyć gotowej mieszanki, wówczas potrzebujemy jej około 2-2 ½ łyżeczki):
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminu
1 ½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia :
Kurczaka kroję na mniejsze części i odstawiam. W garnku rozpuszczam 1 łyżkę masła i wrzucam do niego umyte i pokrojone w plastry pory, dodaję odrobinę soli i duszę przez 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażam przez 2-3 minuty i dodaje kurczaka, oprószam go solą, podsmażam kilka minut, następnie posypuję 3 łyżeczkami przygotowanej mieszanki przypraw, dokładnie mieszam, żeby wszystkie kawałki obtoczyły się w przyprawach, zmniejszam ogień, po 3 minutach wlewam śmietanę i mleczko kokosowe, pozostawiam na ogniu jeszcze kilka minut (ok. 8) do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos oraz uduszone pory podaję z ryżem.

1 komentarz:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)