poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tarta cytrynowa




Składniki na kruchy spód (forma 28cm) :
250 g mąki
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
50 ml wody

Składniki na krem :
300 ml kremówki
150 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
5 jaj
120 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania :
Zaczynam od przygotowania kruchego spodu. Na blat przesiewam mąkę oraz cukier puder. Dodaję masło i siekam nożem aż kawałki masła będą bardzo drobne, wówczas dodaję żółtko oraz wodę i szybko ugniatam. Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą i zostawiam w lodówce na 40 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto, wylepiam nim formę, nakłuwam gęsto widelcem i piekę przez 15 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowuję krem – w dużej misce umieszczam śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, jaja, cukier oraz mąkę i mieszam małą ubijaczką rózgową aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczony spód wylewam przygotowany krem, całość piekę przez 20-25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tarte po wystygnięciu umieszczam w lodówce na 2-3 godziny. 

16 komentarzy:

  1. Dzięki dziewczyny! Aż się zaczerwieniłam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić taką tartę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kwaskowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wstawiłam do piekarnika :) Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cytrynowej jeszcze w życiu nie jadłam- wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skąd ten sok z cytryny? Czy to gotowy, kupiony w sklepie sok, czy trzeba po prostu wymęczyć tyle cytrynek, aby uzbierało się 150ml soku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba wymęczyć :) 150 ml to nie tak strasznie dużo, nie pamiętam dokładnie, ale około 2-3 dużych cytryn :) życzę smacznego i pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. O jej, wygląda mega! Z chęcią bym teraz taką schrupała do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tarty, ale jeszcze nie próbowałam cytrynowej... a ta wygląda tak obłędnie, ze niebawem zabieram się do jej zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szukam inspiracji na jakieś ciasto imieninowe, które zaniosę do pracy. No i prawdopodobne, że będzie to ta tarta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wczoraj robiłam tartę cytrynową z innego przepisu i przepis nie był do końca udany.
    za 10 minut wyjmę tartę z piekarnika według przepisu powyżej i zobaczymy co z tego wyszło. oby była dobra, bo jak nie to będę szukać dobrego przepisu aż znajdę ten idealny :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)