poniedziałek, 4 lutego 2013

Bezy





Składniki (2 blaszki):
4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru

Sposób przygotowania :
Białka umieszczam w dużej (suchej!) misce, dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywno (białka muszą być bardzo mocno ubite, będą gotowe kiedy przewrócimy miskę do góry nogami i nie wypadną ;)), wówczas dalej ubijając dodaję cukier puder, powoli po 1 łyżeczce. Kiedy skończę dodawać cukier, miksuję jeszcze chwilę. Następnie łyżeczką (lub rękawem cukierniczym) nakładam masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 70 minut w temperaturze 140 stopni. Bezy najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy są już gotowe, otwieranie piekarnika im nie szkodzi, kiedy będą odchodzić od papieru do pieczenia, możemy je wyciągać z piekarnika.

4 komentarze:

  1. Sposób na białe bezy: dodać łyżeczkę soku z cytryny :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie Ci wyszły:) już dawno nie robiłam bez a tak bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne bezy :)emanują chrupkością :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)