piątek, 8 lutego 2013

Bliny w trzech wersjach


Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie jak bułeczka…delikatne w smaku...po prostu idealne!





Składniki (ok.25 szt.) :

Rozczyn :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka

Pozostałe składniki :
200 g maki gryczanej
100 g mąki pszennej
1 żółtko
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
2 łyżki roztopionego masła
½ łyżeczki soli
olej do smażenia

Dodatki :
Kwaśna śmietana z wędzonym łososiem i koperek, boczek z cebulką, pieczarki z cebulką i pietruszką.

Sposób przyrządzenia :
Najpierw przygotowuję rozczyn – w dużej misce rozkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam łyżką, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Odstawiam rozczyn na ok. 20 minut. Po tym czasie dodaję do rozczynu oba rodzaje mąki, żółtko, ciepłe mleko i wodę i miksuję na wolnych obrotach aż masa będzie jednolita, wówczas dodaję roztopione masło oraz sól i miksuję jeszcze chwilę. Przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Następnie smażę małe placuszki na złoto z obu stron. Podaję z ulubionymi dodatkami.

3 komentarze:

  1. Ładnie i smakowicie wyglądają! Muszę zrobić, zwłaszcza te z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezy mi wychodzą, ale bliny to temat, do którego muszę się przyłożyć. Lubię wielość możliwości. :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)