wtorek, 19 lutego 2013

Grochówka na wędzonym boczku z kiełbasą




Składniki :
4 l wody
300 g wędzonego boczku
500 g grochu łuskanego całego
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 średnich ziemniaków
3 łyżki oleju lub oliwy
1 średnia cebula
2 ½ łyżki mąki
2 garście majeranku
2 kiełbasy śląskie
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Boczek umieszczam w dużym garnku, zalewam zimną wodą (ok. 4 l). Na średnim ogniu doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję około 20 minut, na bieżąco zbierając szumowinę. Następnie dodaję opłukany groch i 1 płaską łyżeczkę soli. Gotuje pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie dorzucam obrany i starty na grubych oczkach korzeń pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę warzywa – marchew i ziemniaki oraz 2 całe ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuję 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę, oprószam odrobiną soli i pieprzu, podsmażam przez chwilę, dodaję mąkę, mieszam aż wszystko się połączy i dodaję od razu do gotującej się zupy. Następnie podsmażam pokrojoną w plastry kiełbasę, aż będzie chrupiąca, dodaję do zupy. Na koniec doprawiam zupę dużą szczyptą pieprzu, 1 łyżeczką soli i majerankiem (w razie potrzeby większą ilością do smaku).

17 komentarzy:

  1. No wlaśnie grochówka - zupa doskonale zimowa. Pięknie wygląda Twoja na wedzonym boczku. Przymierzam się, mam już nawet nieluskany groch, a teraz to i wenę. Dzięki :)pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taką grochówkę, zwłaszcza zimą, super pożywne i rozgrzewające:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo jak dawno nie jadłam grochówy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis wlasnie dzisiaj zrrobilam grochowke wedlug tego przep[isu jest naprawde dobra super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupka była dobra :)

      Usuń
  6. czy groch trzeba wczesniej wyparzyc w wodzie czy cos w tym stylu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli użyjesz grochu łuskanego, tak jak w przepisie, to nie trzeba go wcześniej namaczać.

      Usuń
  7. Mam zamiar ugotowac pierwsza w zyciu zupe.
    Wydawalo mi sie ze groch trzeba wczesniej moczyc.Autor nie wspomina o tym.
    Czyli mam gotowac twardy groch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest groch łuskany, którego się nie moczy przed gotowaniem.

      Usuń
  8. będę ją teraz robił wg Pani przepisu,mam nadzieję że wyjdzie smaczna

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam wczoraj z Pani przepisu, z tą różnicą, że warzywa przed włożeniem do zupy podsmażyłam. Coś wyśmienitego ;) Dziękuję za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  10. Przepyszna 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Boczek od początku do końca ma być w garnku? Powinien być pokrojony czy w całości, czy może na początku w całości, a potem po ugotowaniu go pokroić.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)