wtorek, 12 lutego 2013

Irish soda bread – kolorowy chlebek bez wyrabiania

Przepis na ten chleb pochodzi z tej strony. Kiedy pierwszy raz go zobaczyłam od razu wiedziałam, że wkrótce zagości na moim stole. Jest szybki w przygotowaniu, nie trzeba go wyrabiać ani odstawiać do wyrośnięcia. W smaku jest zupełnie inny niż te, których dotychczas kosztowałam. Gorąco polecam!








Składniki :
4 szklanki mąki + maks. ½ szklanki do późniejszego podsypania
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
4 łyżki zimnego masła
1 duże jajko
1 ¾ szklanki maślanki + odrobina do posmarowania chleba
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
½ szklanki fety
3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania :
Rozpoczynam od przygotowania dodatków do chlebka. Paprykę piekę w temperaturze 200 stopni (górna grzałka) aż lekko się przypali. Wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystudzenia, obieram i kroję w kostkę. Fetę rozdrabniam palcami do kubeczka. Przechodzę do przygotowania ciasta - do dużej miski wrzucam mąkę, cukier, sól i sodę, mieszam. Dodaję pokrojone w drobną kostkę masło i łącze palcami z suchymi składnikami. Do mniejszej miski wlewam kefir, wbijam jajko i ubijam chwilę trzepaczką rózgową.  Następnie dodaję ubitą maślankę z jajkiem do reszty składników, mieszam łyżką, zanim składniki utworzą zwartą masę dodaję przygotowane dodatki – paprykę, fetę i bazylię. Łącze wszystko za pomocą łyżki. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, możemy je podsypać jeszcze mąką (maksymalnie ½ szklanki!), po czym delikatnie ręką formułujemy kształt kuli (nie wyrabiamy ciasta! nie powinno być gładkie! będzie wilgotne, ale nie powinno mocno lepić się do ręki). Wówczas układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża robię w cieście wgłębienie w kształcie litery X. Smaruje jego wierzch maślanką i posypuję świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Piekę około 35-45 minut w temperaturze 220 stopni.  Po upieczeniu, wyciągam z piekarnika, pozostawiam na ok. 10-15 minut, po czym rozkrawam i zajadam jeszcze ciepły!

3 komentarze:

  1. świetny kolorowy chlebek:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki barwny! Muszę zrobić w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na sobotnie śniadanie! dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)