niedziela, 10 lutego 2013

Mój nowy sposób na niedzielnego kotleta!


Piersi z kurczaka w sezamie




Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól, pieprz
1 małe jajko
ok. 80 g sezamu
olej do smażenia

Sposób przygotowania :

Piersi z kurczaka lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem. Obtaczam najpierw w rozmąconym jajku, następnie w sezamie (mocno dociskam, żeby ziarna dobrze przylgnęły do mięsa). Na patelni rozgrzewam olej, smażę piersi z obu stron na złoto. Sezam dość szybko zaczyna się palić, dlatego jeśli mamy duże i grube piersi, musimy dopiec je w piekarniku – wówczas po przesmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut (czas zależy od wielkości piersi). 

4 komentarze:

  1. Moim sposobem dziś były piersi z kurczaka z suszoną śliwką i boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają piersi w takiej sezamowej panierce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obtaczam od razu sezamie.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)