piątek, 22 lutego 2013

Prosta tarta z jabłkami





Składniki na spód tarty (forma 28 cm):
250 g mąki
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
50 ml wody

Składniki na farsz :
7 dużych jabłek do starcia + 1 ½ jabłka do pokrojenia – u mnie granny smith, mogą być inne, koniecznie kwaskowe!
7 łyżeczek cukru
½ łyżeczki cynamonu + odrobina do posypania wierzchu tarty
cukier puder

Sposób przygotowania :
Jak zwykle w przypadku tarty, zaczynam od przygotowania ciasta na kruchy spód. Na blat przesiewam mąkę oraz cukier puder. Dodaję masło i siekam nożem aż kawałki masła będą bardzo drobne, wówczas dodaję żółtko oraz wodę i szybko ugniatam. Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą i zostawiam w lodówce na 40 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto, wylepiam nim formę, nakłuwam gęsto widelcem i piekę przez 15 minut w 190 stopniach. Jabłka myję i obieram. 7 jabłek ścieram na grubych oczkach, umieszczam w garnku, dodaję cukier oraz cynamon i wstawiam na mały ogień. Gotuję około 20 minut, często mieszając. Jabłka mają być mięciutkie, rozpadające się. 1 ½ jabłka obieram, kroje na cztery, wykrawam gniazda nasienne i kroję w plastry. Ugotowaną masę jabłkową wykładam na podpieczone ciasto. Posypuję odrobiną cukru pudru i cynamonu. Następnie układam na niej plastry jabłek. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! Co prawda nie lubię za bardzo ciast z jabłkami ale wygląda tak pysznie że bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachwycająco i pewnie tak samo smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, tak szarlotkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...ale smakowicie wygląda ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. piekna ta Twoja tarta, i duzo duzo cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, ale Twoje zdjęcie zachęca mnie do tego :))

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)