środa, 20 marca 2013

Łosoś na puree z zielonego groszku


Składniki (dla 4 osób) :
4 filety z łososia (każdy po około 125 g)
500 g mrożonego zielonego groszku
garść liści mięty
2 ½ łyżki masła
sok z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Łososia oprószam solą, skraplam sokiem z cytryny, układam w garnku z wkładem do gotowania na parze, gotuję około 12-14 minut. Mrożony groszek umieszczam w garnku, zalewam wodą, wstawiam na gaz. Gotuję 1-2 minuty. Wyciągam łyżką cedzakową i przekładam do malaksera, dodaję miętę, masło, 2 łyżki soku z cytryny, odrobinę soli i pieprzu, miksuję. Po zmiksowaniu smakuję i w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Przygotowane puree wykładam na talerze, układam na nim ugotowanego łososia, całość skraplam jeszcze odrobiną cytryny.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie, zielona wstęga z puree wydaje się być całkiem wygodnym i jakże wdzięcznym legowiskiem dla łososia.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł:) takie obiadki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się przepięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najsmaczniejsza ryba i to w dodatku tak cudownie podana! :)
    + piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm... wygląda naprawdę pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)