sobota, 23 marca 2013

Szpinak w cieście francuskim






Składniki (4 szt.) :
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
300 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 ½ łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
2 – 2 ½ łyżki fety

Sposób przyrządzenia :
W garnku rozpuszczam masło, wrzucam szpinak, gotuję kilka minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż się rozmrozi. Następnie dodaję wyciśnięty czosnek, sól i pieprz, gotuję 2-3 minuty, na koniec dodaję sok z cytryny, gotuję jeszcze przez 1-2 minuty, przekładam do durszlaka i dokładnie odsączam. Wrzucam do miski i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję fetę, mieszam. Ciasto francuskie rozkładam na blacie, dzielę na 4 równe pasy, na jednej połowie każdego pasa robię kilka nacięć, na drugą połowę nakładam szpinakowy farsz, przykrywam go częścią z nacięciami, delikatnie palcami przyciskam brzegi ciasta, żeby się skleiły. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut (aż ciasto wyrośnie i lekko się zarumieni).





3 komentarze:

  1. Ciasto francuskie-niezastąpione w kuchni;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i ciasto francuskie super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)