niedziela, 10 marca 2013

Szybki obiad, czyli spaghetti z mięsnymi kuleczkami w sosie pomidorowym


Składniki (3 porcje):
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki startego parmezanu + odrobina do posypania
3 łyżki majeranku
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
½ szklanki bułki tartej
800 g pomidorów z puszki
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżka bazylii
2 łyżki oregano
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
250 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania :

Mięso umieszczam w dużej misce, dodaję jajko, parmezan, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz, ręką łączę składniki. Formuję małe kuleczki. Obtaczam je w bułce tartej i podsmażam z obu stron. Przekładam na talerz, odstawiam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażam przez 2 minuty. Następnie dodaję pomidory, smażę aż się rozpadną i odparuje z nich woda. Wówczas dodaję cukier (moje pomidory były bardzo kwaśne, dlatego dałam 2 łyżeczki cukru, jeśli pomidory są mniej kwaskowe wystarczy 1 łyżeczka), odrobinę soli, bazylię i oregano. Podsmażam jeszcze chwilę. Do gotowego sosu wrzucam pulpeciki, chwile gotuję razem. Odlany makaron wrzucam do dużego garnka, dodaję do niego zawartość patelni, mieszam. Nakładam na talerze, posypuję natką i parmezanem.

6 komentarzy:

  1. Robię podobnie, tylko kuleczek nie podsmażam, a wrzucam do gotowego sosu i gotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie makaronowe obiadki:) pomysł świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podobnie jak jedna z autorek postu, dodaję kulki do sosu :) A takie spaghetti jest przepyszne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam Twoje przepisy ; 3

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)