poniedziałek, 25 marca 2013

Wielkanocna babka cytrynowa




Składniki (25x12):
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
250 g margaryny do wypieków
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania :
Margarynę rozpuszczam w rondelku, odstawiam do przestudzenia. Mąkę umieszczam w misce, dodaję proszek do pieczenia, mieszam. Do większej miski wbijam jajka (powinny mieć temperaturę pokojową!), stopniowo dodaję cukier zwykły i wanilinowy, miksuję na wysokich obrotach. Po dodaniu całego cukru miksuję jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaję przestudzoną margarynę, miksuję, stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wrzucam skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, miksuję jeszcze przez chwilę. Masę przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piekę w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Po upieczeniu uchylam piekarnik, wyciągam babkę po około 10 minutach.



5 komentarzy:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)