środa, 27 marca 2013

Wielkanocne babeczki/muffinki dla zabieganych ;)


Szybkie w przygotowaniu, doskonałe w smaku. Dodatek żurawiny w cytrynowych muffinkach jest strzałem w dziesiątkę! Polecam do wypróbowania :)



Składniki (12 szt.) :
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 duże jajko
80 ml oleju roślinnego
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
1 szklanka suszonej żurawiny

Sposób przygotowania :
W jednej misce umieszczam wszystkie suche składniki, mieszam. W drugiej misce umieszczam mleko, jajko i olej, łączę trzepaczką rózgową. Przelewam do suchych składników, dodaję sok z cytryny, skórkę otartą z cytryn i żurawinę, niedbale łączę łyżką. Papilotki układam w formie, wypełniam ciastem do ¾ wysokości. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinki można posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. wolę wersję "dla zabieganych" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D masz rację, tak brzmi lepiej! zmieniam :)) pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. kochana ale tu cudownie u Ciebie!
    smacznie, przejrzyście i cudownie :)
    lubię i wpadam w odwiedzinki od dziś :)
    buziaki:)
    www.tysiagotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam serdecznie! :)

      Usuń
  3. Czy jak zamienię mleko na mleko roślinne sojowe lub ryżowe to też wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam piec ich z innym mlekiem niż krowie, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu :).

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)