poniedziałek, 4 marca 2013

Zupa z kukurydzy z ziemniakami i papryką


Lekka, w smaku delikatnie słodka, kolorowa zupa na przywitanie wiosny… Przepis, z drobnymi modyfikacjami, pochodzi z książki C. Bardi Zupy.


Składniki :
2 l bulionu z kurczaka
3 łyżki oliwy
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
gałązka selera naciowego
2 duże marchewki
¼ szklanki (ok. 60 ml) wody
1 łyżka maki kukurydzianej
6-7 średnich ziemniaków
400 g ziaren kukurydzy
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia :
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy i pokrojoną w krążki marchew. Podsmażam 2-3 minuty, przykrywam pokrywką i duszę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. W małej miseczce łączę wodę z mąką kukurydzianą, dodaję do duszonych składników ciągle mieszając. Następnie zalewam 1 l wywaru, dodaję pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, kukurydzę i przecier pomidorowy. Gotuję aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i zalewam pozostałym wywarem, gotuję przez 3-4 minuty. Zupę podaję posypaną posiekaną pietruszką.  

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie warzywne zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie mocna kolory i radosne, od razu lepsze samopoczucie mam patrząc na taki talerz. Ciekawy ten dodtek paryki.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie niestety tylko ja jem zupy, ale może się skuszę w porcji mini:) Wygląda najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)