sobota, 27 kwietnia 2013

Domowe bułeczki, idealne na weekendowe śniadanko.


Bułeczki są rewelacyjne w smaku, po prostu rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv



Składniki na rozczyn (12 bułek) :
25 g świeżych drożdży
4 łyżeczki cukru
10 ml mleka

Pozostałe składniki :
570 g mąki
1 łyżeczka soli
2 jajka
85 g masła
175 ml mleka

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję rozczyn – umieszczam w miseczce pokruszone drożdże, cukier i mleko (w temperaturze pokojowej), mieszam, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam. Do większej miski przesiewam mąkę, sól, dodaję jajka, masło i mleko (składniki powinny mieć temperaturę pokojową), wlewam przygotowane wcześniej drożdże i mieszam łyżką. Kiedy składniki się połączą, przekładam ciasto na blat i przez chwilę wyrabiam. Następnie wkładam ciasto do miski, przykrywam ręcznikiem kuchennym i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto, wyrabiam przez chwilę, formuję wałek i dzielę na 12 równych części, każdej nadaję kształt kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam bułeczki i odstawiam ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe bułeczki piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.



3 komentarze:

  1. Bułeczki idealne w kształcie i fakturze ciasta. :) Musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszły, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj fajne ! fajne ! Lubię takie domowe bułeczki !

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)