sobota, 20 kwietnia 2013

Muffiny czekoladowe z wiśniami




Składniki :
100 g margaryny do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
2 jajka
200 g mąki
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 ½ szklanki wydrylowanych wiśni

Sposób przyrządzenia :
Margarynę rozpuszczam w rondelku, kiedy jest już płynna dodaję do niej połamaną na kostki czekoladę i mieszam aż czekolada się rozpuści i połączy z margaryną. Odstawiam do przestygnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dorzucam cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz sól i dokładnie mieszam. W drugiej misce łączę za pomocą trzepaczki rózgowej mleko i jajka, następnie dodaję do nich przestudzoną, czekoladową masę, mieszam trzepaczką rózgową (składniki nie muszą się dokładnie połączyć, jeśli masa zdążyła się delikatnie skrystalizować, możemy użyć miksera). Następnie przelewam masę do suchych składników, dodaję wiśnie i niedbale łączę łyżką. Ułożone w formie papilotki wypełniam ciastem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Środek to mają zaiste piękny :) Wyglądają na bardzo czekoladowe i bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)