poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Rewelacyjny sernik z brzoskwiniami


W ciągu ostatniego miesiąca piekłam go już dwa razy, jest wyśmienity, w smaku delikatny, lekko waniliowy i co najważniejsze – nie może się nie udać. Przepis znalazłam u Arabeski



Składniki (tortownica 26cm):
1 kg mielonego białego sera
2 budynie waniliowe z cukrem
300 ml mleka
4 jajka
1 szklanka cukru zwykłego lub cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na spód :
300 g ciastek zbożowych
ok. 120 g masła
1-2 łyżki wody
Na wierzch :
brzoskwinie z puszki lub inne owoce około 250 g

Sposób przygotowania :
Zaczynam od ugotowania 1 budyniu, używając do tego tylko 300 ml mleka. Odstawiam go do przestygnięcia. Ciasteczka mielę w malakserze (przy pierwszym pieczeniu z braku malaksera rozkruszyłam je dłońmi do miski i dokończyłam kruszenie kulką do ucierania ciasta), wrzucam do miski, dodaję roztopione masło i łączę mieszając (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli jest zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki wody). Tak przygotowanymi ciasteczkami wylepiam spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową równomiernie, mocno dociskając. Zmielony twaróg umieszczam w dużej misce, dodaję przestudzony budyń, budyń w proszku, jajka, cukier wanilinowy, cukier zwykły i mąkę ziemniaczaną. Miksuję na gładką masę, którą wylewam do tortownicy. Na wierzchu układam odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, kiedy osiągnie tą temperaturę zmniejszam ją do 150 stopni i wkładam ciasto. Piekę około 1h50 minut, po upieczeniu pozostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 8-10 minut. Sernik należy całkowicie wystudzić przed rozkrojeniem i przechowywać w lodówce.


11 komentarzy:

  1. Podzielisz się, bo jak jak zrobię to sama zjem cały;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i z pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, wygląda bardzo apetycznie :)

    Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
    Jeśli tak to zapraszam do siebie,
    Renews xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne zdjęcia! Mają tyle uroku w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rzeczywiście rewelacyjnie :) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik, cudowne zdjęcia. Eh... kiedy ja dostanę dobry aparat? :(

    OdpowiedzUsuń
  7. prawdziwe cudo!ach...zamarzyl mi sie kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, wygląda prześlicznie, idealny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie serniki! Też ostatnio robiłam na podobnym spodzie - świetna sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)