czwartek, 18 kwietnia 2013

Tarta francuska






Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 ½ łyżki pesto z bazylii
kilka plastrów dobrej szynki
ok. 20 pomidorków koktajlowych
suszone oregano
duża garść rukoli

Sposób przygotowania :
Ciasto francuskie rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie składam brzegi  ciasta i dociskam palcem (brzeg powinien być bardzo wąski, mój miał niecały 1 cm, na zdjęciach widać jak mocno wyrósł). Smaruję spód pesto, układam w szachownicę pokrojoną w paski wędlinę, następnie kładę przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posypuję całość suszonym oregano. Piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut (najlepiej zaglądać co jakiś czas i wyjąć kiedy ciasto będzie już dostatecznie wypieczone). Na koniec posypuję tarte liśćmi rukoli.

5 komentarzy:

  1. Cudowna tarta!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta francuskiego nigdy nie odmówię, zwłaszcza w wersji na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie to proste, a nie dosc, ze wyglada oblednie, to jeszcze smakuje na pewno bosko. Z takimi skladnikami nie ma prawa smakowac inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to musiało być pyszne...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)