poniedziałek, 6 maja 2013

Cottage pie – zapiekanka wiejska


Dzisiaj klasyka kuchni angielskiej – cottage pie, czyli prosta zapiekanka, w której główną rolę odgrywają mielona wołowina i ziemniaczane puree. Mój przepis jest lekko uproszczony ze względu na to, że nie zawsze mamy pod ręką bulion wołowy i czerwone wino. Gwarantuję, że w mojej wersji zapiekanka jest równie fantastyczna w smaku. Jeśli jednak będziecie chcieli przyrządzić ją ściśle według oryginału po prostu dodajcie do podsmażonego mięsa około 300 ml gorącego bulionu wołowego i 200 ml czerwonego, wytrawnego wina, trzymajcie na ogniu aż większość płynu odparuje.



Składniki (porcja dla 2-3 osób):
8 dużych ziemniaków
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
¾ szklanki mrożonego zielonego groszku
1 łyżka sosu worcestershire
3 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania :
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do nich masło i mleko, ubijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, sosem worcestershire, przecierem pomidorowym i wyciśniętym czosnkiem (jeśli mamy bulion i wino, teraz je wlewamy i gotujemy aż większość odparuje), smażymy jeszcze przez chwilę. Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wrzucamy mrożony groszek, po 1 minucie ściągamy z gazu, odlewamy, dodajemy do mięsa, mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładam do formy żaroodpornej. Przykrywam je ziemniaczanym puree. Zapiekam w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, na ostatnie kilka minut włączam górną grzałkę, żeby ziemniaki się odrobinę przypiekły. Gotową zapiekankę posypuję posiekaną natką pietruszki.





9 komentarzy:

  1. Bardzo ładne zdjęcia ! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna i na pewno pyszna zapiekanka! takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia a zapiekankę wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie !
    zdjęcia bardzo ładne więc obrazują też namiastkę smaku potraw :)
    bardzo mi się podoba !

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością nominuję Cię do Liebster Award; Szczegóły - http://karolowo.blogspot.com/2013/05/zostaam-nominowana-do-liebster-award.html Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tę zapiekankę, a Twoja prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)