sobota, 18 maja 2013

Muffiny bananowo-orzechowe z czekoladą




Składniki (12 sztuk) :
1 ¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji wanilinowej (opcjonalnie)
2 dojrzałe banany
70 g orzechów włoskich
60 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania :
W jednej misce umieszczam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszam. W drugiej misce umieszczam mleko, olej i jajko, łączę składniki trzepaczką rózgową. Wlewam mokre składniki do suchych, dodaję esencję wanilinową, rozgniecione banany, drobno posiekane orzechy włoskie i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszam łyżką. Następnie wypełniam ciastem papilotki umieszczone w formie do muffin (do ¾ wysokości). Piekę w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut.

7 komentarzy:

  1. Połączenie tych 3 składników jest przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie ideeealne! :) Nic dodać, nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeju już czuję ten czekoladowy smak po ugryzieniu, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako fanatyk czekolady zapisuję się na wypróbowanie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)