wtorek, 21 maja 2013

Sałata Cezar

Dzisiaj przedstawiam chyba najpopularniejszą wersję słynnej sałaty Cezara, powstałej u pewnego restauratora, któremu kończyły się zapasy żywności, z tego co jeszcze miał skomponował sałatę z grzankami, dressingiem i parmezanem. Danie zostało tak wspaniale przyjęte, że Cezar wprowadził je na stałe do swojego menu. Dzisiaj składniki komponujemy dowolnie. Sałata za sprawą mięsa jest dość sycąca, może stanowić lunch albo kolację.



Składniki ( 2 porcje) :
1 główka sałaty rzymskiej
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa
kilka filecików anchois
3 kromki chleba
2 łyżki startego parmezanu

Dressing :
2 ząbki czosnku
3 fileciki anchois
1 żółtko
80 ml oliwy extra vergine
1 łyżka musztardy
sok z ½ cytryny
sos Worcester
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Pierś z kurczaka oprószam solą i pieprzem, skraplam odrobiną oliwy, wkładam do naczynia żaroodpornego, piekę w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Upieczoną pierś odstawiam do przestygnięcia, następnie kroję w grubsza kostkę. Chleb kroję w kostkę, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w temperaturze 200 stopni aż grzanki będą zrumienione i chrupiące. Sałatę myję, liście dzielę na mniejsze kawałki, wrzucam do miski lub układam na talerzu. Dodaję pierś, anchois, grzanki. Przygotowuję dressing : do malaksera wrzucam obrany i pokrojony czosnek, anchois i żółtko (jeśli chcemy jeść surowe jajko, powinniśmy je wcześniej sparzyć, tj. włożyć do gotującej się wody na 30-35 sekund, wyjąć zlać zimną wodą). Miksuję. Następnie stopniowo dodaję oliwę i miksuję. Sos powinien lekko zgęstnieć, być podobny do majonezu (ale nie aż tak bardzo gęsty!). Wówczas doprawiam go musztardą, sokiem z cytryny oraz do smaku sosem  Worcester, solą i pieprzem, miksuję, żeby połączyć składniki. Przygotowanym dressingiem polewam sałatę. Na koniec posypuje startym parmezanem.


15 komentarzy:

  1. uwielbiam :)

    pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatki to danie doskonałe- szybkie, smaczne, łatwe do przeniesienia na wynos i z możliwością tworzenia własnych, wyjątkowych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cezara i te chrupiące grzaneczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka prosta, a przy tym bardzo smaczna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita i tak pięknie podana ;) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Przesyłam Ci nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: http://tasteinspirations.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham wszelkie sałatki! :) a ta wyglada wyjatkowo smakowicie:)
    obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do mnie na słodkie spagetti:)
    pozdrawiam
    Paula:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam po nominacje na http://cynamon.blogujaca.pl/2013/06/02/libster-blog/ Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam sałatki. twoja wygląda obłędnie :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    obserwuję, moze i Ty zaobserwujesz ?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie, zdrowo i kolorowo:) uwielbiam sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pamiętam jak pierwszy raz ją jadłam, byłam zachwycona...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog Awards. Nominacja do jest otrzymywana, za tzw. 'dobrą robotę':)
    Przyznaje się ją w miarę początkującym blogerom.
    Szczegóły tutaj --> http://www.redheadcooking.com/liebster-blog-awards/

    OdpowiedzUsuń
  13. "lunch" pisz po polsku ,nie wprowadzaj wyrazów obcojęzycznych

    OdpowiedzUsuń
  14. oooo to jest cos co bym dziś zjadla ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)